Skaffa ditt bästa mobilabonnemang 2022

Telia och Tele2 är två mobiloperatörer som tillsammans kontrollerar en stor del av den svenska telekommarknaden. Men det finns även andra operatörer att välja mellan. När du är på jakt efter ditt bästa mobilabonnemang 2022 bör du därför våga jämföra dina alternativ. Genom att göra detta kan du hitta ett abonnemang för mobiltelefoni som är optimalt för just dig!

Några av de övriga operatörer som du med fördel kan spana in och jämföra är:

 • Chilimobil
 • Vimla
 • My Beat
 • Karma Mobil
 • Hallon
 • Fello
 • Tre
 • Comviq
 • Fibio
 • Halebop

Så kan du skaffa ditt bästa mobilabonnemang 2022

När det är dags för ett nytt år kan det vara värt att se över de abonnemang som du i dagsläget har. Detta gäller inte minst de som du använder på daglig basis, såsom mobiltelefonin. För att få goda möjligheter att skaffa ditt allra bästa mobilabonnemang 2022 bör du se över ditt behov. Sannolikheten är nämligen stor att du passar in i någon av följande kategorier:

 • Abonnemang för ensamhushåll
  Bor du ensam och vill ha ett billigt och pålitligt abonnemang för mobiltelefoni? Då är detta den sorts abonnemang som du bör kika närmare på. Du behöver då inte ta hänsyn till någon annan utan kan tänka helt och hållet på dig själv!
 • Abonnemang för flerpersonshushåll
  Bor du tillsammans med någon eller några andra? Då kan det vara värt att skaffa ett familjeabonnemang eller liknande. Ett sådant kan ge er en lägre samlad kostnad för mobiltelefoni jämfört med om ni alla skulle skaffa individuella abonnemang.
 • Abonnemang för barn
  Det finns kanske förvisso inte en produkt som uttryckligen är framtagen för barn. Men om du är förälder i en barnfamilj kan du vilja ge ditt barn ett mobilabonnemang som är anpassat för honom eller henne. Till exempel kan det vara viktigare med fria samtal, sms och surf samt ett lågt övergripande pris.
 • Abonnemang för äldre
  Äldre personer vill gärna kunna hålla kontakten med sina nära och kära på distans. Därför kan det vara viktigt att välja det bästa mobilabonnemang 2022 som passar just den äldre delen av befolkningen. Till exempel kan det vara viktigare med fri surf och fria samtal än sms och liknande.

Säkra firman med företagslarm

Som företagare är det mycket att tänka på och en av sakerna värda att fundera på, för den som inte redan gjort det, är att investera i ett företagslarm. Det kan verka onödigt och dyrt men skulle man bli utsatt för brott skulle tankarna förmodligen låta annorlunda. Ett larm till företaget kan idag skräddarsys efter dom behov som finns – och därmed öka säkerheten på flera sätt.

Varför företagslarm?

Många typer av företag löper stor risk att bli utsatt för brott, kanske främst inbrott. Det kan finnas pengar, stöldbegärliga föremål eller andra tillgångar som lockar tjuvar att ta sig in och det är just här ett bra larm kan göra stor nytta. Dom två främsta anledningarna till att många väljer att skaffa ett företagslarm, och som också är starka argument att göra det, är:

 • Det ger en ökad säkerhet
 • Det ger en ökad trygghet

Ett företagslarm är inte hundraprocentigt och tar såklart inte bort risken att bli utsatt för brott – men den minskar åtminstone och därmed får man en ökad säkerhet.

Vad gäller tryggheten så kan man låsa och gå för dagen, och känna sig lugn med att larmet skyddar både lokal och tillgångar. Skulle ett brott ske ändå kan man vidta åtgärder snabbare än om man tvingas se vad som skett för när man kommer till platsen nästa gång.

Bygg systemet efter behov

Ett företagslarm kan vara mycket mer än bara ett skydd mot inbrott, även om det kanske är det första man tänker på och kanske också det många efterfrågar. Med dagens moderna larmsystem kan man dock skräddarsy utefter behov, och till exempel komplettera med kamerabevakning både inomhus och utomhus. Många larmleverantörer erbjuder även abonnemang för företagslarm, så att det är uppkopplat till larmcentral oavsett tid på dygnet.

Något annat som är vanligt för dagens företagslarm är att man kan styra larmet genom en tillhörande app – där man till exempel kan slå av och på både larm och eventuella kameror. Har man valt att ha kameror kan man i många fall dessutom följa videoupptagningen i realtid med hjälp av en sådan app. Ett skräddarsytt företagslarm kan alltså öka både säkerhet och trygghet inom företaget och även om det innebär en extra kostnad är det i dom flesta fall en bra investering, just för ökad säkerhet.

Att välja och hitta en advokat – eller jurist?

Behöver du hitta en advokat eller är det en jurist du behöver hjälp från? Vad är skillnaderna mellan dessa yrkestitlar och vem bör anlitas? Här förklaras begreppen.

Jurist eller advokat

En jurist är en person vars uppgift är att lösa juridiska problem. Det kan exempelvis vara att:

 • Skriva kontrakt
 • Tolka avtal
 • Ha kontakt med myndigheter
 • Förklara vad som är ”rätt och fel”
 • Stödja advokaten i dess arbete

Det är alltså en bred kategori och innebär även att vem som helst kan utge sig för att vara jurist. Det enda som krävs är att personen arbetar med juridik. Eftersom det inte är en skyddad titel kan vem som helst kalla sig för jurist.

En advokat är däremot en skyddad titel. Det krävs både lång utbildning, erfarenhet och kompetens för att titeln ska nås. Många som utbildar sig inom juridik väljer att bli advokat.

Om du behöver hitta en advokat eller en jurist beror därmed på frågans komplexitet. På en advokatbyrå jobbar generellt bägge. Juristen kan hjälpa med allmänna frågor medan advokaten tar de mer komplicerade.

Att hitta en advokat

Att hitta en advokat är inte svårt – att hitta rätt kan vara svårare. Framförallt bör de väljas utifrån dess inriktning och kompetens. Men för många privatpersoner handlar det även om kostnaden för det utförda arbetet.

Om det exempelvis uppstått en vårdnadstvist kan det vara fördelaktigt att försöka hitta en advokat som är specialiserad inom familjerätt. Därmed finns lång erfarenhet av den del inom juridiken som är aktuell vid en vårdnadstvist. Advokaten har även erfarenhet av tidigare tvister och kan lägga upp ärendet utifrån det.

Om det istället ett sambopar vill separera och få hjälp med delningen av bohaget kan jurister/advokater som är duktiga inom detta område anlitas.

Många gånger är dessa yrkesgrupper breda och kan ta frågor inom flera olika områden. Men önskas allra högst kompetens bör man försöka hitta en advokat just specialiserad inom det område som önskas.

Priset…

Att anlita en jurist är dyrt. Första steget bör därför vara att kontrollera med försäkringsbolaget om de kan täcka kostnaderna. Nästa steg är att kolla med flera jurister för att få kostnadsförslag. Är det mycket enkla frågor, som avtal, går dessa även delvis att direkt ladda hem från webbplatser mot en låg kostnad.

Om jämställdhet i arbetslivet

Jämställdhet handlar inte bara om kvinnor och män utan också om etnicitet, ålder, funktionsförmåga och ekonomisk status för att nämna några områden. Jämställdhet handlar i grund och botten om att alla ska ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter – något som tyvärr inte är självklart varken i samhället eller i arbetslivet.

Här kan du läsa mer om jämställdhetsarbete och vad just du kan göra för att förbättra situationen på arbetsplatsen, oavsett om den är bra eller behöver bli ännu bättre. Vi rekommenderar även intressant läsning på pluralism.se.

Vad är jämställdhet?

Ordet jämställdhet förknippas ofta med kvinnor och män och den obalans som ofta råder däremellan. Att kvinnor tjänar sämre än män, blir sämre behandlade på arbetsplatsen och så vidare.

Det är såklart oerhört viktigt att arbeta för att jämna ut dom eventuella klyftor som finns och även om Sverige är ett land som kommit långt när det gäller just jämställdhet så finns mycket kvar att göra – just för att alla ska ha samma rättigheter, skyldigheter och inte minst möjligheter.

Så kan du förbättra din arbetsplats

Att arbeta med jämställdhet på arbetsplatser är viktigt. Det är inte ovanligt att det förekommer diskriminering eller till och med mobbning och som chef, arbetsledare, verksamhetsansvarig etc. är det viktigt att vara uppmärksam, bland annat på följande:

 • Vilka normer och ideal finns på arbetsplatsen?
 • Hur ser värderingarna ut?
 • Vad har medarbetarna för attityd?

Även om man tror sig ha en arbetsplats där alla är nöjda och glada, vilket givetvis kan vara fallet, så är det viktigt att jämställdhetsarbetet är ständigt pågående. På en arbetsplats där alla inte är nöjda och glada finns troligen en hel del att arbeta med, så som att se över arbetsvillkor, arbetsmiljö och löner. Många företag har kommit långt när det gäller rättvisa och balans men många har också en lång väg kvar.

För dig som blir orättvist behandlad

Finns det brister när det gäller jämställdhet på din arbetsplats? Det kan kännas tufft att vara den som reagerar och vill ha förändring, men det kan också vara nödvändigt. Det innebär inte att du behöver ställa dig upp i fikarummet och protestera högljutt men däremot är det viktigt att ta upp problemet med någon som är ansvarig. Våga säga ifrån när saker och ting inte känns rätt – det kan göra skillnad både för dig och för andra.

Dåliga ledningar

Behöver du dra om elen?

Om man bor i ett äldre hus kan man komma att behöva dra om elledningarna i sitt hus, detta kan bli en ganska dyr historia. Visste du att du faktiskt får göra en del själ? Det är helt i sin ordning att du faktiskt drar alla ledningar själv! Du får dock inte koppla in dom, men du kan spar mycket pengar själv på att dra ledningarna själv och låta elektrikern komma hem och slutföra installationen åt dig. Det är ofta ett slitsamt och tidskrävande arbete men kan spara dig en rejäl hacka på din slutnota. Det bästa är om du konsulterar med din elektriker innan du börjar dra så att ni är överens om vad som sker.

Besök hemsidan byggrutin.se för fler tips

Ventilation

Vikten av god ventilation

Bor du i ett äldre hus är det ”oftast” inga problem med ventilationen i ditt hus. Det kan till och med vara så att du har en för god ventilation, med det menar vi att man kan behöva se över och kanske tilläggsisolera. Har du köpt dig ett nyare hus kan det dock vara precis tvärt om, ditt hus kan vara för tätt. Tecken på att huset är för bra isolerat med för lite ventilation kan vara imma på insidan av dina fönster. Ungefär som när man tagit en varm dusch lite för länge och får torka av spegeln, fukten hinner inte transporteras ut tillräckligt fort. Detta kan medföra stora skador på din fastighet.

För fler tips kring renoveringar och bygg läs mer!

Utdelningsaktier

Bygg en stabil aktieportfölj!

Om du regelbundet köper ett antal utdelningsaktier behöver det inte ta lång tid innan du byggt upp ett stabil aktieportfölj, som dessutom ger dig en extrainkomst i form utav en utdelning. Det finns många svenska aktier som har en direktavkastning på mellan tre och fem procent. Om man köper aktier med direktavkastning så får man en avkastning med x antal procent varje år på sitt investerade kapital. Dessa extra pengar får du in direkt på din aktiedepå. Om du har aktierna i ett investeringskonto eller en kapitalförsäkring så behöver du inte betala skatt  på utdelningen och det är väldigt smart, den enda avgiften du får betala är en schablonskatt för din depå!

Läs mer om aktiehandel!

Köpa aktier!

En av de vanligaste investeringarna idag

Det blir allt vanligare att investera sina pengar i aktier vilket innebär att man köper ägarandelar i ett företag. Varje aktie representerar ägarandelar i valda företag. Det man skall ha med sig när man köper/investerar i aktier är att det alltid innefattar en risk att förlora pengar, men spelar man sina kort väl och är uppmärksam på marknaden så kan man tjäna ganska bra på att handla med aktier.

Det finns många saker man kan göra för att minimera riskerna när man handlar med aktier! Det finns hjälpmedel för att t ex se hur en aktie har gått, dvs historik på aktiens värde. Alla aktier påverkas dessutom av det ekonomiska läget i landet och även i världen om det är en global aktie.

Mer läsning om aktier!

Övervakningskamera

Övervakning med kamera!

Det dom alla har gemensamt är att dom spelar upp vad som sker! I dagens tekniksamhälle har det aldrig varit enklare att sätta upp kameror som övervakar omgivningen. Om du funderat på att sätta upp en kamera som övervakar måste du sätta dig in i vilka bestämmelser som gäller. Det beror helt på vart kameran skall sitta och vad tanken med överkningen är som bestämmer vilka regler som gäller.

Vill du övervaka ett rum i ditt eget hus te x rummet där ditt barn sover eller om du driver en verksamhet och vill veta vad som sker efter stängning så är det helt olika regler som du måste ta hänsyn till…

Vill du läsa tips om shopping besök vår hemsida genom att klicka på länken!

 

USB-minne

Behöver du flytta ”mindre” data snabbt?

Har du flera datorer eller kanske vill dela med dig av bilder och andra filer du har med dina vänner så är ett riktigt bra och billigt alternativ att köpa dig ett USB-minne. Alla datorer idag har minst en USB-anslutning. Det är enkelt och förhållandevis snabbt sätt att dela dina filer på. Det finns många olika leverantörer av USB-minnen, och dom finns i alla olika storlekar och prisklasser.

En sak du dock behöver veta om USB-minnen är att dom har en begränsad livslängd och dom går faktiskt sönder ibland. Har du data som du vill spara för framtiden eller om den är viktig för dig så skall du INTE använde USB-minnet som enda backup…

Besök gärna hemsidan för fler intressanta artiklar!