Kinas Evergrande börjar tillverka elfordon i juni

Det kinesiska fastighetsbolaget Evergrande Group kommer att börja tillverka sina första elfordon i juni i år. Det sker som ett led i att bli världens största tillverkare av så kallade New Energy Vehicles (NEV). NEV är den benämning som den kinesiska regeringen använder för elfordon, plug-in-hybrider och bränslecellsdrivna fordon.

Företagets ordförande Hui Ka Yan sa att Evergrande planerar att börja sälja sin första elbilsmodell på global nivå snart. Den kommer att använda elbilsproduktionsteknik från svenska biltillverkarna Saab och Koenigsegg. Drivsystemen kommer från nederländska e-Traction. Evergrande, Kinas näst största fastighetsutvecklare till försäljningen sett, har expanderat aggressivt på fordonsmarknaden i jakt på nya tillväxtmöjligheter eftersom den kinesiska fastighetsmarknaden saktar in.

Dess dotterbolag, Evergrande Health, investerade i fordonstillverkaren National Electric Vehicle Sweden AB och Kinesiska bilbatteritillverkaren Shanghai CENAT New Energy Co tidigare i år. De är också den största investeraren i den svenska superbilen Koenigsegg.

Försäljningen av NEV-fordon är alltjämt en ljuspunkt på Kinas bilmarknad. Försäljningen steg med 61,7 procent under 2018 till 1,3 miljoner fordon, trots att den totala bilförsäljningen minskade för första gången sedan 1990-talet. Kinas största bilindustriorganisation förutspår att försäljningen av NEV-bilar når 1,6 miljoner fordon i år.