Investerare lyriska över tandvårdsstartup

Candid, en startup som marknadsför en slags tandskenor har dragit in ytterligare 63,4 miljoner dollar. Bland investerarna finns Greycroft, e.ventures, Bessmer och andra riskkapitalister. Candid har nu fått in totalt 90 miljoner dollar. Företaget använder sig av 3D-skrivare för att tillverka sina tandskenor. Dessa är avsedda för personer med lätta till medelmåttiga behov av tandreglering. Patienten gör själv ett avtryck med en modellsats. Denna kostar 95 dollar. Därefter kostar tandskenan 1 900 dollar. Om kunden föredrar det går det bra att istället betala 88 dollar per månad i två år. Det ska jämföras med traditionell tandställning som kan kosta uppåt 7 000 dollar eller konkurrenten Invisaligns lösning som kan kosta närmare 8 000 dollar.

Förutom sina DIY-kit är det möjligt att besöka Candids kliniker där man kan göra en komplett scanning av tänderna. För tillfället har bolaget 13 kliniker men siktar på att ha över 60 stycken i USA i slutet av året. Det som är lite revolutionerande med denna startup är att en kund som kommer in på en av Candids kliniker kan få sina tänder scannade och sedan lämna kliniken efter 30 minuter med en helt ny tandskena. De fysiska klinikerna kompletterar onlineförsäljningen bra. De fungerar som en extra informationskälla och trygghet för folk som vill veta lite mer.

Konceptet är framgångsrikt. Sedan september 2018 har Candids omsättning ökat fyra gånger. Enligt företagets egna prognoser kommer tillväxten att hålla i sig åtminstone i två kvartal till. Med hjälp av det färska kapitalet kommer Candid att utöka personalstyrkan från 275 till 550 anställda. Dessutom kommer man att utveckla nya produkter.

Tandbranschen är het. Candids konkurrent Smile Direct Club förbereder sig för att börsnoteras. Detta bolag drog in 380 miljoner dollar i oktober 2018 vilket innebar att det då värderades till 3,2 miljarder dollar. Candid ser positivt på konkurrentens planer. Man menar att den offentliga uppmärksamhet som tandvårdssektorn får genom börsnoteringen smittar av sig på övriga aktörer i branschen.