Dåliga ledningar

Behöver du dra om elen?

Om man bor i ett äldre hus kan man komma att behöva dra om elledningarna i sitt hus, detta kan bli en ganska dyr historia. Visste du att du faktiskt får göra en del själ? Det är helt i sin ordning att du faktiskt drar alla ledningar själv! Du får dock inte koppla in dom, men du kan spar mycket pengar själv på att dra ledningarna själv och låta elektrikern komma hem och slutföra installationen åt dig. Det är ofta ett slitsamt och tidskrävande arbete men kan spara dig en rejäl hacka på din slutnota. Det bästa är om du konsulterar med din elektriker innan du börjar dra så att ni är överens om vad som sker.

Besök hemsidan byggrutin.se för fler tips

Ventilation

Vikten av god ventilation

Bor du i ett äldre hus är det “oftast” inga problem med ventilationen i ditt hus. Det kan till och med vara så att du har en för god ventilation, med det menar vi att man kan behöva se över och kanske tilläggsisolera. Har du köpt dig ett nyare hus kan det dock vara precis tvärt om, ditt hus kan vara för tätt. Tecken på att huset är för bra isolerat med för lite ventilation kan vara imma på insidan av dina fönster. Ungefär som när man tagit en varm dusch lite för länge och får torka av spegeln, fukten hinner inte transporteras ut tillräckligt fort. Detta kan medföra stora skador på din fastighet.

För fler tips kring renoveringar och bygg läs mer!

Utdelningsaktier

Bygg en stabil aktieportfölj!

Om du regelbundet köper ett antal utdelningsaktier behöver det inte ta lång tid innan du byggt upp ett stabil aktieportfölj, som dessutom ger dig en extrainkomst i form utav en utdelning. Det finns många svenska aktier som har en direktavkastning på mellan tre och fem procent. Om man köper aktier med direktavkastning så får man en avkastning med x antal procent varje år på sitt investerade kapital. Dessa extra pengar får du in direkt på din aktiedepå. Om du har aktierna i ett investeringskonto eller en kapitalförsäkring så behöver du inte betala skatt  på utdelningen och det är väldigt smart, den enda avgiften du får betala är en schablonskatt för din depå!

Läs mer om aktiehandel!

Köpa aktier!

En av de vanligaste investeringarna idag

Det blir allt vanligare att investera sina pengar i aktier vilket innebär att man köper ägarandelar i ett företag. Varje aktie representerar ägarandelar i valda företag. Det man skall ha med sig när man köper/investerar i aktier är att det alltid innefattar en risk att förlora pengar, men spelar man sina kort väl och är uppmärksam på marknaden så kan man tjäna ganska bra på att handla med aktier.

Det finns många saker man kan göra för att minimera riskerna när man handlar med aktier! Det finns hjälpmedel för att t ex se hur en aktie har gått, dvs historik på aktiens värde. Alla aktier påverkas dessutom av det ekonomiska läget i landet och även i världen om det är en global aktie.

Mer läsning om aktier!

Övervakningskamera

Övervakning med kamera!

Det dom alla har gemensamt är att dom spelar upp vad som sker! I dagens tekniksamhälle har det aldrig varit enklare att sätta upp kameror som övervakar omgivningen. Om du funderat på att sätta upp en kamera som övervakar måste du sätta dig in i vilka bestämmelser som gäller. Det beror helt på vart kameran skall sitta och vad tanken med överkningen är som bestämmer vilka regler som gäller.

Vill du övervaka ett rum i ditt eget hus te x rummet där ditt barn sover eller om du driver en verksamhet och vill veta vad som sker efter stängning så är det helt olika regler som du måste ta hänsyn till…

Vill du läsa tips om shopping besök vår hemsida genom att klicka på länken!

 

USB-minne

Behöver du flytta “mindre” data snabbt?

Har du flera datorer eller kanske vill dela med dig av bilder och andra filer du har med dina vänner så är ett riktigt bra och billigt alternativ att köpa dig ett USB-minne. Alla datorer idag har minst en USB-anslutning. Det är enkelt och förhållandevis snabbt sätt att dela dina filer på. Det finns många olika leverantörer av USB-minnen, och dom finns i alla olika storlekar och prisklasser.

En sak du dock behöver veta om USB-minnen är att dom har en begränsad livslängd och dom går faktiskt sönder ibland. Har du data som du vill spara för framtiden eller om den är viktig för dig så skall du INTE använde USB-minnet som enda backup…

Besök gärna hemsidan för fler intressanta artiklar!

Backupmedia

Det minns många olika alternativ för lagring av backup:er!

Förhoppningsvis är det vanligaste att man sparar sina backup:er på ett medium som är frånskilt där du har ditt original, dvs att det inte ligger på samma fysiska plats. Det finns flera olika media att göra detta på.

USB-minnen: Detta lagringsmedia är ofta inte större än en tumme och är enkelt att ta med sig. Externa hårddiskar: Detta media har med åren blivit allt mindre till storlek samtidigt som dom ökat i lagringskapacitet. CD/DVD: Detta lagringsalternativ var vanligare för några årsedan eftersom att det är lite mer tidskrävande och det väldigt enkelt att skivorna blir skadade. För större volymer av  data är det vanligast att man använder Bandstationer eller Bandrobotar

Läs fler artiklar om teknik!

 

Skydda din mobiltelefon!

I dagens mobila samhälle finns det en mobiltelefon i nästan var mans hand eller kvinnas för den delen!

Tekniken rusar fram med stormsteg och detta märks inte minst på funktionerna och utseendet på våra mobiltelefoner. Förr i tiden om man får vara så fräck så var mobiltelefonen en robust tegelsten, som i princip inte var mobil och dom var betydligt tåligare än dagens mobiler. Idag är dom tunna, lätta och ryms i en hand! Detta har medfört att vi idag måste köpa extra skydd till våra mobiltelefoner för att dom inte skall gå sönder i vårt vardagliga användande.

Följ länken  för tips om hur du bäst skyddar din telefon!

Investerare lyriska över tandvårdsstartup

Candid, en startup som marknadsför en slags tandskenor har dragit in ytterligare 63,4 miljoner dollar. Bland investerarna finns Greycroft, e.ventures, Bessmer och andra riskkapitalister. Candid har nu fått in totalt 90 miljoner dollar. Företaget använder sig av 3D-skrivare för att tillverka sina tandskenor. Dessa är avsedda för personer med lätta till medelmåttiga behov av tandreglering. Patienten gör själv ett avtryck med en modellsats. Denna kostar 95 dollar. Därefter kostar tandskenan 1 900 dollar. Om kunden föredrar det går det bra att istället betala 88 dollar per månad i två år. Det ska jämföras med traditionell tandställning som kan kosta uppåt 7 000 dollar eller konkurrenten Invisaligns lösning som kan kosta närmare 8 000 dollar.

Förutom sina DIY-kit är det möjligt att besöka Candids kliniker där man kan göra en komplett scanning av tänderna. För tillfället har bolaget 13 kliniker men siktar på att ha över 60 stycken i USA i slutet av året. Det som är lite revolutionerande med denna startup är att en kund som kommer in på en av Candids kliniker kan få sina tänder scannade och sedan lämna kliniken efter 30 minuter med en helt ny tandskena. De fysiska klinikerna kompletterar onlineförsäljningen bra. De fungerar som en extra informationskälla och trygghet för folk som vill veta lite mer.

Konceptet är framgångsrikt. Sedan september 2018 har Candids omsättning ökat fyra gånger. Enligt företagets egna prognoser kommer tillväxten att hålla i sig åtminstone i två kvartal till. Med hjälp av det färska kapitalet kommer Candid att utöka personalstyrkan från 275 till 550 anställda. Dessutom kommer man att utveckla nya produkter.

Tandbranschen är het. Candids konkurrent Smile Direct Club förbereder sig för att börsnoteras. Detta bolag drog in 380 miljoner dollar i oktober 2018 vilket innebar att det då värderades till 3,2 miljarder dollar. Candid ser positivt på konkurrentens planer. Man menar att den offentliga uppmärksamhet som tandvårdssektorn får genom börsnoteringen smittar av sig på övriga aktörer i branschen.

Kinas Evergrande börjar tillverka elfordon i juni

Det kinesiska fastighetsbolaget Evergrande Group kommer att börja tillverka sina första elfordon i juni i år. Det sker som ett led i att bli världens största tillverkare av så kallade New Energy Vehicles (NEV). NEV är den benämning som den kinesiska regeringen använder för elfordon, plug-in-hybrider och bränslecellsdrivna fordon.

Företagets ordförande Hui Ka Yan sa att Evergrande planerar att börja sälja sin första elbilsmodell på global nivå snart. Den kommer att använda elbilsproduktionsteknik från svenska biltillverkarna Saab och Koenigsegg. Drivsystemen kommer från nederländska e-Traction. Evergrande, Kinas näst största fastighetsutvecklare till försäljningen sett, har expanderat aggressivt på fordonsmarknaden i jakt på nya tillväxtmöjligheter eftersom den kinesiska fastighetsmarknaden saktar in.

Dess dotterbolag, Evergrande Health, investerade i fordonstillverkaren National Electric Vehicle Sweden AB och Kinesiska bilbatteritillverkaren Shanghai CENAT New Energy Co tidigare i år. De är också den största investeraren i den svenska superbilen Koenigsegg.

Försäljningen av NEV-fordon är alltjämt en ljuspunkt på Kinas bilmarknad. Försäljningen steg med 61,7 procent under 2018 till 1,3 miljoner fordon, trots att den totala bilförsäljningen minskade för första gången sedan 1990-talet. Kinas största bilindustriorganisation förutspår att försäljningen av NEV-bilar når 1,6 miljoner fordon i år.